[ Hallo, Robot. ]

Hallo, Robot. Design between Human and Machine.


Wien, MAK (Osterreichische Museum fuer angewandete Kunst, Stubenring 5), 21. 6. 2017 - 1. 10. 2017

Ak sa v tomto prázdninovom čase zatúlate do Viedne, odporúčame návštevu Hallo, Robot! s podtitulom Design medzi človekom a strojom, ktorú nájdete v tamojšom múzeu úžitkového umenia MAK (Osterreichische Museum fuer angewandete Kunst, Stubenring 5). Deti majú vstup zdarma, ak si nainštalujete šikovnú appku tak druhý lístok je tiež zadarmo. Výstava je rozložená v štyroch sálach a okrem zoznámenia sa s robotmi z filmov a literatúry uvidíte aj dvoch priemyselných robotov ABB a zopár výskumných projektov z celého sveta. Keďže je to múzeum zamerané na dizajn, nechýba ani množstvo nápadov, myšlienok a štúdií, ktoré naznačujú smer budúceho vývoja robotiky.



Hoci živých exponátov nie je až tak veľa a vo Viedni určite nájdete aj interaktívnejšie výstavy, nenechajte si ju ujsť. Ak ju navštívite s deťmi, možno sa vám otázky, ktoré sa kurátori snažia návštevníkom klásť, budú zdať ešte dôležitejšie, keďže práve nastupujúcej generácie sa dotknú najviac.

[ museum MAK ]
Na prvý pohľad by vás tu roboty hľadať nenapadlo...

Výstava je putovná a potrvá až do konca septembra, kedy sa presunie do Gentu a zrejme aj ďalej. Medzinárodný charakter zrejme spôsobil, že takmer nenájdete lokálne robotické projekty a tak sa žiaľ s rakúskou robotikou veľmi nezoznámite.

[ robot Kip ]
Kip - empatický robot.

Výstava však má čo ponúknuť laikom i odborníkom. Tí druhí sa určite potešia stretnutiu so "starými známymi" - azda najlákavejší je R2-D2, a ak nesledujete sci-fi scénu celkom detailne tak zopár tipov na filmy či knihy si odnesiete. Sála s priemyselnými robotmi kladie asi otázku, ktorá vo verejnosti zarezonuje najviac - otázku či nám roboty nejakú prácu ešte nechajú. Nie je to len otázka robotiky, ale aj ďalších nových technológií, pričom na výstave sa najviac venovali 3D tlači, ktorá má k robotike veľmi blízko.

Okrem 3D tlače je pozornosť venovaná aj dronom a ich vplyvu na spoločnosť, ale táto téma je len naznačená, nejde príliš do hĺbky. Ďalšia časť expozície sa venuje architektúre a mobilným či rekonfigurovateľným obydliam a pôsobí trocha neorganicky, predsa len súvisí s robotikou len okrajovo. Naopak, prekvapivo málo miesta dostali autonómne automobily, ktoré sú už takmer za rohom...

[ blabdroid ]
Blabdroid - robot dokumentarista.

Niektoré exponáty predstavujú len model, či zhmotnenú myšlienku autora, čo technicky zameraných návštevníkov môže niekedy rozladiť. Ale na tejto výstave nejde o prehliadku dokonalých technických riešení, ide skôr o spoločné hľadanie odpovedí na otázky, ktoré so sebou prinášajú najnovšie technológie. Dávno to za nás robia autori sci-fi, ale je zrejmé, že niektoré už treba riešiť naozaj a nielen na stránkach kníh. A sú to otázky natoľko dôležité, že nie je dobré nechať ich len na technikov a inžinierov...

Otázky spolunažívania s robotmi, zdieľania či vytvárania emócií alebo komunikácie s umelou inteligenciou nie sú azda na programe dňa, ale keďže zasahujú hlboko do ľudskej spoločnosti, je na mieste venovať sa im aspoň trocha v predstihu.

[ starship delivery robot ]
Starship doručovací robot.

V poslednej sále môžete spolu s tvorcami hľadať hranice medzi strojom a človekom - či už je to otázka zvyšovania ľudských schopností, alebo implantátov a umelých náhrad častí tela. Kde končí človek a stáva sa z neho stroj a naopak, kde sa z mechanizmu stáva čosi viac ostáva otvorenou otázkou, ale po odchode z výstavy vám bude v hlave vŕtať.

K výstave vyšla veľmi podrobná a bohato ilustrovaná knižná publikácia Hello, Robot! v dvoch jazykových mutáciach - nemeckej a anglickej. Nedajte sa odradiť pomerne fádnou obálkou - nájdete v nej podrobný opis takmer všetkých exponátov aj s ich príbehom. Žiaľ, cena je asi ešte odradzujúcejšia ako obálka :)

Aj v už spomínanej aplikácii na mobil nájdete mnoho doplňujúcich informácií k jednotlivým exponátom (pozor, appka potrebuje pripojenie na internet, ale v múzeu je wifi, heslo dostanete v pokladni).

V septembri je v programe aj niekoľko workshopov pre deti. Všetky informácie k výstave nájdete na stránkach www.mak.at

 

 

-rb-